Ads 468x60px

Friday, January 17

Si Soleh buat Solehah

Assalammualaikum,

Alhamdulillah, kembali bersama cikgu semula setelah sekian lama menghilang. Siapa yang hilang? Sebenarnya tiada siapa yang menghilang cuma cikgu sebelum ini rehat seketika daripada penulisan blog. Post kali ini berkaitan dengan soleh dan solehah. Jika dilihat tajuknya sahaja sudah mencerminkan tentang percintaan dua insan atau dengan kata lain tentang satu ikatan perkahwinan sebab dalam islam tiada istilah cinta sebelum kahwin. Setahun lamanya tidak berbica bab ini. Cuma post kali ini nak berkongsi kisah seorang anak bersama ibunya yang diambil daripada seorang sahabat. Cuba fahami setiap perjalanan cerita tersebut. Kisahnya begini...

 Suatu Hari..Seorang anak gadis datang bertanya kepada ibunya: “Ibu, ajarkan anakmu ini untuk memilih pasangan hidup?”

Si ibu tersenyum, dan dengan bijak menjawab, “Anakku , jangan kau menikahi seorang lelaki hanya kerana ketampanannya, kelak akan kecewa, kerana ia pasti akan tua. Nak, jangan pula memilihnya hanya dia dikagumi banyak wanita, kerana kau belum tahu apa kekurangannya. Tidak pula kerana kekayaan atau kerana nasabnya, kerana kekayaan tidak pernah kekal, nasab tidak menjamin kemuliaan dirinya. Pilihlah si dia kerana akhlaknya yang mulia dan imannya."

“Ibu,  bagaimana ingin tahu dirinya akan membuatku bahagia, padahal belum tentu dia kaya, tampan, terkenal?” Tanya sang anak lagi.

“Nak, ketampanan dan kecantikan ada pada hati yang merasa. Kaya ada pada hati yang Qonaah. Terkenal di hadapan manusia belum tentu mulia di hadapan Allah.Perbaikilah akhlakmu, perbaharuilah niatmu, kuatkan imanmu, perbanyak amalmu.

Lalu jika hari itu tiba…Terimalah pemuda yang berani melamarmu. Setidak-tidaknya dia berniat baik kepadamu, bukan menggodamu. Namun kerana keinginannya menjaga kesucian cinta. Kau tentu boleh memilih, namun ingatlah, jika kau alihkan cintamu pada harta, ketampanan, juga keturunannya, maka kamu pasti akan kecewa. Kerana boleh jadi itu hanya topeng darinya.”

“Istikharahlah..Dan.. Jika pilihanmu mantap padanya…Berkahwinlah nak, kerana itu adalah sebaik-baik penawar fitnah kau akan rasakan kebahagiaan kerana memenangkan Allah dalam pilihanmu.

Rasailah cinta bersamanya…Kelebihannya membuatmu tersenyum bahagia…Kekurangannya akan menjadi bibit-bibit cinta di antara kalian..Kerana kalian tercipta untuk saling mengisi…Saling memperbaiki akhlak..Semangati langkahnya, kukuhkan semangat juangnya.Harungi bahtera rumah tangga dengan senyum ceria.Kelak didiklah anak-anakmu untuk menjadi pejuang yang setia pada cinta yang Mulia..Lahirkan keturunan yang kuat tauhidnya, mulia akhlaknya, kukuh azamnya.Dan…Kelak, ibumu ini akan bahagia menimang cucu seorang pejuang sejati..” 


Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah.. kerana si soleh dan si solehah adalah insan biasa. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sample text

Copyright 2011 @ Laman Rasmi Cikgu Amirul2u. PENAFIAN :Cikgu Amirul2u adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini. Dibangunkan oleh cikguamirul@yahoo.com